KUALA LUMPUR: Majlis Sukan Negara (MSN) selaku penganjur Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 mengesahkan telah mendapatkan jaminan bahawa penajaan mencukupi untuk memastikan penganjuran perlumbaan itu bermula 23 hingga 30 Sept ini, berjalan lancar.

Ketua Pengarah MSN Datuk Ahmad Shapawi Ismail (gambar) berkata pihaknya juga sudah mendapatkan pengesahan daripada 22 pasukan, termasuk dua pasukan World Tour untuk perlumbaan berstatus siri profesional (Pro Series) itu.

“Kita berharap pengumuman ini dapat meleraikan sebarang keraguan mengenai status LTdL kali ini, yang pernah dibangkitkan ekoran sambutan kurang memberangsangkan daripada barisan penaja perlumbaan,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Difahamkan, kerajaan negeri dan syarikat konglomerat antara yang bakal diumumkan dalam masa terdekat sebagai penaja edisi ke-27 LTdL, selepas Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah memberikan peruntukan sebanyak RM8 juta.

Penganjuran LTdL 2023 sebelum ini, terpalit dengan kemelut apabila Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) mengeluarkan perlumbaan itu daripada kalendarnya susulan isu hutang penganjur terdahulu, namun ia berjaya diselesaikan dan kembali disenaraikan dalam kalendar dunia.

Mengulas lanjut, Ahmad Shapawi berkata kini semua persiapan berjalan lancar, terutama dalam memastikan syarat-syarat ditetapkan oleh UCI seperti penyediaan kemudahan logistik, pengangkutan dan penginapan kepada pasukan dipenuhi.

“MSN dalam proses akhir memuktamadkan perjanjian dengan badan penyiar antarabangsa serta tempatan bagi memastikan LTdL kali ini, disiarkan secara langsung di minimum 10 negara seperti ditetapkan oleh UCI. Kita juga akan mengadakan beberapa acara sampingan termasuk penanaman 2,023 pokok sepanjang laluan perlumbaan.

“MSN beri komitmen untuk memastikan isu dan masalah yang pernah timbul akan ditangani sebaik mungkin, contohnya tempahan tiket penerbangan secara terus untuk setiap pasukan dan pembayaran yuran penampilan dilunaskan secepat mungkin,” katanya.

Menurutnya, walaupun UCI menetapkan syarat, minimum tiga pasukan World Tour bagi perlumbaan status Pro Series, badan dunia itu akan membuat penilaian berdasarkan purata tiga tahun, jadi pihaknya akan mendapatkan lebih banyak pasukan World Tour pada edisi akan datang supaya LTdL tidak hilang status sebagai antara perlumbaan berprestij dunia.

Pasukan terkemuka Astana Qazaqstan dan E-F Education Easypost dari Amerika Syarikat, yang diketuai dua pelumba utamanya – Simon Carr dan Jefferson Cepeda Oritz, merupakan dua pasukan World Tour kali ini.

Dua pasukan berkenaan dijangka menerima tentangan sengit daripada lapan pasukan berstatus UCI Pro dan 11 pasukan benua, termasuk Terengganu Cycling Team (TSG), manakala pasukan kebangsaan Malaysia turut memeriahkan cabaran.

– Bernama, The Sun Daily