PASUKAN kebangsaan Malaysia mempunyai misi besar menjelang saingan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 selepas bertekad menyambar Jersi Putih selaku Pelumba Terbaik Asia.

Jurulatih skuad negara, Mohd. Yusof Abdul Nasir berkata, kali ini Malaysia mempunyai barisan terkuat sekali gus yakin enam pelumba negara mampu melakukan kejutan pada perlumbaan berstatus ProSeries itu.

Katanya, pasukan kebangsaan diperkuat pelumba berpengalaman serta empat bekas pelumba Team Sapura Cycling (TSC) yang menyertai LTdL musim ini.

“Tahun ini apa yang boleh saya katakan, pasukan kebangsaan menghantar barisan pelumba yang berpengalaman dan saya yakin skuad ini mampu melakukan kejutan di LTdL 2023.

“Saya meletakkan harapan cukup tinggi kepada Muhammad Zawawi Azman dan dia akan memimpin pasukan ini. Zawawi dan Mohammad Nur Aiman Rosli disandarkan untuk memburu Jersi Putih.

“Kesemua mereka ini telah melakukan persiapan yang cukup lengkap dan saya rasakan peluang kita untuk mendapat Jersi Putih adalah realistik.

“Thailand juga pernah meraih gelaran pasukan terbaik di LTdL dan kenapa tidak kita? Jika diikutkan kemampuan kita dengan mereka tidak jauh. Saya tak berani nak janji, tetapi saya yakin pasukan ini mampu memberikan yang terbaik,” katanya ketika ditemui pada Majlis Pengenalan skuad Kebangsaan Malaysia di Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil hari ini.

Ketika ditanya mengenai strategi perlumbaan, Yusof mengakui skuad kebangsaan mampu memberi tentangan di Peringkat 3 meliputi perlumbaan dari Jeli ke Baling dan Peringkat 5 (Slim River – Genting Highlands).

“Dua peringkat tersebut mempunyai laluan bukit panjang dan kita cuba memberikan tentangan untuk mendapatkan masa terbaik agar kita tidak kehilangan gelaran Pelumba Terbaik Asia.

“Kita juga tak mahu pelumba negara ketinggalan jauh dengan pelumba Asia yang lain. Kalau kita mampu tawan Peringkat 3 dan 5, tak mustahil Jersi Putih milik kita,” tambah.

Petronas LTdL 2023 akan bermula di Kerteh, Terengganu pada 23 September ini dan berakhir di pekarangan Menara Berkembar Petronas (KLCC) pada 30 September.

LTdL 2023 yang berstatus ProSeries akan menyusuri 11 daripada 12 negeri di Semenanjung, membabitkan jarak keseluruhan sejauh 1,278.1 km.

Seramai 132 pelumba mewakili 2 pasukan WorldTeam, pasukan ProTeam, 11 pasukan Continental dan satu pasukan kebangsaan akan mengambil bahagian.

– KOSMO